Wednesday, July 19, 2017

Recommendation On Josei Manga

As people get older, they tend to have a shift of taste. I am no exception. In my younger days, I love Shoujo manga. Well, I still am, but these days I found myself more and more addicted to its older sister: Josei manga.

To begin with, Josei is a manga genre that aims at female adult (or late teens). It is the female counterpart of Seinen, just like the respective words literally means; Josei means Woman, and Seinen means Young Man. Unlike the bubbly Shoujo with its school setting and cliché story, Josei have a more mature story and sometimes more sexual (it is targeted for adults, after all). But just like Shoujo, it mostly revolves around romance, drama, and slice of life.

What makes me fell in love is Josei's more realistic outlook on life, from a perspective of a young woman which of course, quite aligns with the current me. So yeah, I want to share my favorite Josei manga so far. They might not be the best, but I assure you, they are good to read.

Koiiji by Shimura Takako
"The story follows a girl named Mame, whose family runs a public bath. She has held on to feelings of unrequited love for her childhood friend for ten years."
You may have heard of Shimura Takako from its progressive manga about gender identity and puberty, Hourou Musuko. But for you who aims more at a conventional love story, try Koiiji. Koiiji is a tale of heartbreak, longing, and unrequited love, wrapped nicely in a humble family setting. The art style is cute and the story is relatively tame (as in not too heart-wrenching or complex), so it can be your first leap from Shoujo manga.

Kyou wa Kaisha Yasumimasu by Fujimura Mari
"Aoishi Hanae is a 33-year-old woman who has a job, but no boyfriend. In fact, she's also still a virgin. It's not that she never had a chance to lose her virginity, but she let the chance pass by. At a drinking party with her colleagues, Hanae ends up confiding in Tanokura Yuto, a handsome young 21-year-old part timer at her company who also attends college, and who has recently broken up with his girlfriend. The next morning, she wakes up in a hotel next to him, and learns that they apparently agreed to start dating and then had sex that night. She has only hazy memories, and has no idea how to deal with the situation. Yuto is shocked that she doesn't remember, but hopes that they can still date. How will Hanae, who is older but much less experienced in romance, handle her surprising new relationship with the younger and more experienced Yuto?"
..Well, the description really sums it up. It might come off a bit cliche and the most shoujo-like of all the other titles in this list, but if you're into older female-younger male dynamic and office romance, then this manga is for you.

Sakamichi no Apollon by Kodama Yuki
"Nishimi Kaoru has moved from city to city and school to school because of his father’s job. So the first day at his new school was just routine for him. Being intellectual and the new transfer student, he has always been seen as an outcast and all Kaoru had to do was bare it until the next time he moved. But things were slightly different this time. First, he started to get close to the class president, Mukae Ritsuko, and, secondly, unlikely as it seemed, grew closer to Kawabuchi Sentaro. Sentaro was infamous for getting into fights, skipping class and was an overall bad boy. Strangely enough, the three of them find common ground in music, namely jazz, and Kaoru finds himself actually enjoying the new town."
This series is probably different from the rest of the list, and the reason being 1) It was told from a male's point of view, 2) It took place in Japan on 1966 with prominent school setting, and 3) It heavily emphasizes on Jazz music and friendship. That's why, despite its "Josei" tag, Sakamichi no Apollon is suitable for both female and male readers, be it a sucker for romance like me, or merely a fan of Jazz.

Anata no Koto wa Sorehodo by Ikuemi Ryou
"A fortuneteller once told her, "Marry the second man you fall in love with." Medical clerk Miyoshi did just that. However, upon leaving a drinking party, she bumps into her first love, Arishima. Feelings reignite between the two, yet Arishima is married and Miyoshi already has an amicable husband."
If I was asked who my favorite Josei author is, the answer's gotta be Ikuemi Ryou. She knows well how to toy with the reader's emotion and moral standing regarding relationship, just like she did in this manga. This manga depicts relationship in a more complex scenario since the main theme is affair, which is not everyone's cup of tea.

Natsuyuki Rendezvous by Kawachi Haruka
"A young man with poor eyesight named Hazuki works part-time in a flower shop and falls hard for the shop-owner Rokka. But what happens when he discovers that residing in her apartment is the spirit of the man she can never forget?"
In the mood for some feel train? Read Natsuyuki Rendezvous. It is a riveting, heartwrenching love story about loving someone and letting go. The manga is also well drawn, I love how the manga draws flowers in detail.

Honey & Clover by Umino Chica
"Takemoto lives in a run-down student apartment, where his greatest worry is when he'll next be able to afford to eat meat and whether he'll get to class on time. Although he's away from home and living on his own, Takemoto is far from finished growing up. Along with his crazy cast of friends, Morita, Mayama, Yamada, and Hagumi, Takemoto sets out to discover life and his true self."
Yet another Josei manga with a male lead and was told from his perspective. Honey & Clover is refreshing, full of relatable and/or lovable characters, and will bring this nostalgic feelings from your college days.

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu by Kumota Haruko
"When a certain man is released from prison, he knows exactly where he's heading first. After falling in love with a traditional comic storyteller's rendition of the story called "Shinigami," he is determined to become his apprentice. The performer, Yakumo, has never taken an apprentice before, but to everyone's surprise, he accepts the eager ex-prisoner, nicknaming him "Yotaro." As Yotaro happily begins his new life, he meets others in Yakumo's life, including Yakumo's ward Konatsu. Konatsu was the daughter of a famous storyteller, and Yakumo took her in after her father's tragic death. Konatsu loved her father's storytelling, and would love to become a performer in her own right--but that path is not available for women."
Again, we steered a bit from the run-of-the-mill Josei manga. Shouwa Genroku basically revolves around Rakugo, or the art of Japanese traditional storytelling, with a bit of romance, drama, and tragedy. Compared to the rest, this manga is more elaborated in the 'career' side than the love story, but even non Japanese still can enjoy it (I didn't know "Rakugo" exists until this series, but I'm immersed in the story anyway).

For now, that's all I recommend. If there's anything worthy to add, I will update it or make a new post. Some of the most popular titles like Chihayafuru, Nodame Cantabile, or Kuragehime, for example, don't make it to this list because I haven't read them yet and I prefer to give exposure to the less popular ones.

Well. Hope they can be a good companion in tackling your adulthood and slow days :-D

Monday, February 27, 2017

Cessi Talks About.. Marriage

Awal tahun 2017, volume undangan kawinan yang mampir luar biasa.

Terhitung sampai bulan Februari ini ada 6, dan semuanya orang yang bener-bener gue kenal, bahkan dua di antaranya adalah sahabat deket gue. Seiring meningkatnya kabar tentang kawinan temen yang mampir ke telinga, tingkat stress gue juga cukup meningkat. Apalagi kalau sampai mampir ke telinga nyokap, duh! Pertanyaan yang dihindari sejuta umat udah pasti keluar, nambah-nambahin tekanan sosial. Dan oh, kalo boleh jujur, gue sebenernya males sama yang namanya dateng ke kawinan. Kudu mikirin make baju apa, aksesoris apa, sepatu apa, make up gimana, rambut gimana. Udah tau gue wardrobe minimalis gini, nggak bisa make up pula. Yang bikin happy paling kalo ternyata kita bisa tampil cantik, ada bahan buat ngepost di Instagram, trus makanannya enak, trus bisa ketemu temen-temen deket yang emang obrolannya bukan basa basi.

..Dan gue baru ngomongin acara pernikahannya dari sudut pandang pengunjung. Belum kalo kita yang jadi mempelainya. Apalagi gue yang orang Jawa dengan keluarga konservatif ini pastilah bakal dituntut buat bikin pesta adat yang luar biasa rempong. Bayanginnya aja gue super males, asli. Kalo boleh sekadar nikah di KUA trus gelar pesta kecil-kecilan buat orang-orang terdekat, gue mau banget deh. Hemat uang juga, toh? Masalahnya, perkara acara pernikahan bukan cuma urusan kedua mempelai, tapi juga orang tua kedua belah pihak. Dan yang namanya orang tua.. You know lah.

And then, what comes after the wedding day? Oh, banyak. Banyak tanggung jawab. Makanya, buat gue, pernikahan salah satunya adalah ritual yang menandakan kalo lo. Udah. De. Wa. Sa. A full-fledged, functional adult and a member of society (gila ya, nulis postingan ginian aja gue udah merasa dewasa banget). Inilah kenapa gue nggak habis pikir sama orang-orang yang nikah muda karena kepengen aja, apalagi kalo cuma gara-gara tren (nggak tau sih beneran ada apa nggak). Buat gue pernikahan bukan cuma urusan ikat mengikat, sayang menyayang, halal menghalalkan. Yang namanya pernikahan kan ya, lo bikin satu keluarga baru. Ibaratnya lo dilepas ke laut naik kapal cuma berdua sama pasangan, dan kalian adalah nahkodanya. Lo nggak tau kondisi di laut itu kayak apa. Lo nggak tau apakah lo dan pasangan lo ternyata bisa menyetir kapal apa nggak. Lo nggak tau apakah lo dan pasangan lo akan tiba-tiba capek atau bosen di tengah jalan apa nggak, siapa tau ternyata pasangan lo lebih suka menyetir pesawat atau pengen balik ke darat. Belum lagi kalo lahir 'awak kapal', beban lo bertambah karena lo bertanggungjawab sepenuhnya akan hidup dan tumbuhnya awak-awak kapal lo ini.

Mungkin gue terlalu banyak mikir atau mengonsumsi pop culture barat, tapi gue akui, gue agak takut sama yang namanya menikah. Kalo gue membayangkan diri gue yang sekarang sebagai seorang istri, jujur aja, belom layak bos (yessir, I'm still working on it!). Masih banyak kekurangan gue. Ngurus hidup sendiri aja belom becus, gimana mau ngurus hidup suami (dan kemudian, anak)? 

Banyak yang perlu dipikirin matang-matang sebelum menikah, dan buat gue, deadline-nya mungkin sekitar 4 tahun lagi, bisa jadi lebih cepat malah, tergantung calon. So, in the meantime, gue harap gue bisa mengubah mindset gue soal ini. Dan tentunya.. Bisa jadi istri yang baik, karena gue nggak pengen menyusahkan suami dan keluarga. Dan juga, setelah menikah nanti, semoga pernikahan gue akan baik-baik saja sampai seterusnya.

Amin? Amin.

Makasih udah mau baca racauan cewek yang nggak bisa dewasa ini.

Friday, November 25, 2016

Do What Your Love, Love What You Do

Hi, it's been a while since my last update!

..Simply because I don't know what to write and when. It's actually pretty ironic because now, drum roll please, I write for a living. Yep, that's right, I've decided to pursue a career in copywriting, and now I'm a full-time Copywriter in a local digital agency. Yay for me!

Few months after my graduation, I worked as a Content Writer (and a bit of Copywriter) intern in a local e-commerce startup. Why internship, though? With my degree, I could've applied for another available full-time position, right? (Just so you know, I had to turn down a full time position for this internship)

Well, the thing is, I want to experience first how does working feel like without really working, if you catch my drift. The field I'm aiming for is totally different from my studied major so I don't want to take a wrong step, I want to know more about it. Also, I didn't do internship back in uni and I thought, what's the harm in applying for internship position after you graduate?

Fast forward, I've done my 3 months internship period and I didn't make it to the full time position (I was actually aiming for it). That's when I make the decision that I should work in advertising agency, which is one of my old dream job. I applied here and there, and I came to this particular place. A local digital agency, located not too far South, unlike the other agencies I was applying at the moment. A friend of mine kind of introduce me to this digital agency before, and after a quick look at their website, I think this is it, I want to be a part of them.

I was skeptical at first when I applied. I mean, I don't know whether the "copywriter vacancy" is still valid or not because it was posted months ago, but hey, they contacted me! And I got the opportunity to be interviewed by my current Creative Group Head and Creative Director. I was nervous because both of them are seasoned player in this field, and I'm fucking green. But the interview went so well, though they give me an assignment as a part of my assessment. The assignment, thankfully, was rather simple one and I could easily nail it (LOL). Few days after I submitted my assignment, I was contacted again to work for them. Woo-hoo!!!

I know I've been here just for a month, but I love this place already. The office might not be as cool and hip as my internship office, but it's a lot closer to home so it only took about 30 minutes by car to and from there, 45 minutes tops. It matters a lot because the time you spent on the street can be reaaaaally tiring, just like what I've experienced in my internship place where I could spend 2 or even 3 hours just to get home. Though I'm not driving, it drained my energy and I got sleepy easily. Okay, back to my current office. Not only the location, I also LOVE the people. I mean, I haven't get to know every single of them, but I can tell that they're generally nice people, not the kind that rat out each other and talk bad behind your back. Basically, the office politic is close to zero. There are cliques but the kinds that blend in flexibly with other cliques, so it's all good. No seniority as well! Maybe it's just me but I can talk with ease with co-workers who's like, 6-10 years older than me. Even I dropped the "Mas" and "Mbak" prefix with some of them lol.

And the job itself? Oh, I think this is really my true calling! I'm glad I decided to work in an agency instead of client's side because that would be boring, and I've realized it just now. Copywriting is something everyone can do easily, but there's certain art to it, how to make your words effective, and that's the challenge. I'm reaaaally really thankful they want to take me and my green status as their new Copywriter.

Despite the Iong working hours and client's endless requests, I love my job. I love my workplace.

I wish things would stay this way.

Thursday, September 1, 2016

17 Hal yang Ingin Dilakukan Sebelum Lulus Kuliah: CHECK!

Hampir lupa. Dua tahun yang lalu, gue pernah nulis postingan yang judulnya "17 Hal yang Ingin Dilakukan Sebelum Lulus Kuliah" (silahkan klik judul untuk liat postingan aslinya). Dan gue udah lulus sejak April kemaren, tapi gue belom sempet ngecek mana-mana aja dari list itu yang udah gue lakukan. Maklum, namanya juga hampir lupa. Maka dari itu, gue mau ngecek daftarnya sekarang. Apa aja ya yang berhasil gue lakukan?


1. Nonton SORE manggung live di Bandung
Status: BERHASIL!
Nggak lama setelah postingan itu gue buat, SORE kebetulan banget manggung di satu acara di UNPAR, which is lumayan deket dari teritori (azek teritori), dan pacar juga ngajakin nonton. Jadilah kita nonton SORE manggung live, hehe. Ada sedikit cerita lucu, pas nonton SORE gue hampir muntah dan kolaps gara-gara pusing banget belom makan malem. Akhirnya gue melipir ke luar area dulu buat beli ganjelan perut dan nunggu kondisi tubuh membaik. Kombinasi perut kosong + suara jedam jedum + banyak orang itu sangat mematikan ternyata.

2. Dapet beasiswa
Status: Nggak berhasil :(
Sayangnya gue terlalu ter-occupied sama hal-hal lain dan nggak sempet cari-cari atau apply beasiswa. Bukan prioritas pertama juga sih, but still, lumayan banget nggak sih uangnya bisa dialokasiin kemana-mana?? Yah, mungkin kali ya kalo misalnya S2 gitu. Aamiiin.

3. Ikut pameran yang sifatnya open submission
Status: BERHASIL!
Gue akhirnya submit karya pra TA ke pameran How To Draw #2 di Gedung Indonesia Menggugat setelah nggak submit di pameran pertama. Hehehe, lumayan lah meski nggak serame yang pertama pamerannya. Dan kalo boleh diitung sih, minggu lalu gue juga ikut mini exhibition-nya Lemari Bukubuku. Jadi gue ngegambarin portrait pendonor buku yang fotonya udah dikasih sebelum hari H, dan pas hari H gambar gue (nothing too extraordinary, cuma ukuran A5 juga) dipamerin di acara bareng sama puluhan karya lain. Tetep seneng sih hehehe.

4. Submit tulisan ke media
Status: Nggak berhasil :(
Haha, alasannya sama kayak poin nomer dua. Gue emang nggak submit tulisan ke media beneran, tapiii gue udah bikin sekitar 3 tulisan buat majalah internal unit gue. Itu diitung nggak ya? Tapi bisa dimasukin porto kok. Dan berkat itu sekarang setelah lulus gue jadi intern content writer di salah satu startup juga, tulisan gue di-publish tiap minggu, jadi nggak gagal-gagal amat lah ya~

5. Ngasdos
Status: BERHASIL!
Yes! Dan ini sudah gue jelaskan di postingan ini. Intinya sih gue seneng dan bersyukur udah nyoba ngasdos Gamtuk meski sayangnya cuma satu semester.

6. Ke Bukit Moko
Status: Nggak berhasil :(
Karena 1. Jauh dan 2. Nggak ada kendaraan yang memadai. Tapi kebetulan cowok gue baru ganti motor Vixion yang lebih kuat dipake nanjak, jadi mungkin bisa kesampean kali ya kapan-kapan?

7. Ke Dusun Bambu
Status: BERHASIL!
Sejak tulisan itu dibuat, gue ke Dusun Bambu udah lumayan sering.. 5 kali ada kali yaa. Kalo nggak sama pacar ya sama keluarga. Dan emang enak sih tempatnya, pewe aja gitu, trus bagus lagi pemandangannya. Sekarang malah lebih oke lagi soalnya makin banyak permainan. Ntar kesana lagi ah~

8. Ke pantai mana aja
Status: BERHASIL!
Harusnya sih sama temen-temen dan pacar ya, tapi apa daya kesampeannya cuma sama keluarga. Tapi berhubung gue cuma nulis "Ke Pantai Mana Aja", jadi anggap aja berhasil. Oh ya, pantainya di Lampung, dan cukup bagus lho ternyata. Bukti foto menyusul ya!

9. Jalan-jalan ke luar kota sama temen kuliah
Status: Nggak berhasil :(
Jalan-jalan seninya batal, jadinya pada berangkat sendiri-sendiri itupun yang pengen banget aja. Dan gue nggak ikut. Sama anak unit pun nggak kemana-mana karena ya begitulah, pada mageran dan belom ada kesempatan. Hiks.

10. Ke luar negri lewat jalur akademis
Status: Nggak berhasil :(
Ini mah emang #NgayalBabu. But to be honest gue juga belom liat urgensi buat S2 ke luar selain buat "extend" kesenangan masa kuliah dan punya excuse buat hidup keren. Hahaha. Naif banget ya saya.

11. Bikin commissioned work
Status: BERHASIL!
Kebetulan temen gue ada yang minta buat gambarin karikatur dia, temen-temennya setim lomba, bareng sama satu orang dosen pembimbing timnya, di kertas a4 pake pensil. Padahal susah tuh gue kudu bikin karikatur 5 orang (eh apa 6 ya), mana yang satu bapak-bapak lagi, tapi berhubung gue baik hati dan masih hijau jadi gue patok aja totalnya 100k hehehe. Mayan lah.

12. Ikut ngisi ilustrasi buat antologi di unit
Status: Nggak berhasil :(
Gue juga lupa kenapa nggak dilakukan. Antara nggak ada proyeknya, atau proyeknya nggak cocok, atau guenya males, atau guenya nggak bisa.

13. Ikut submit buat Writing Challenge
Status: Nggak berhasil :(
Lihat alasan nomor 12 yah :-)

14. Nyoba nasi goreng bistik di Astana Anyar
Status: Nggak berhasil :(
Hai mas pacar, jika kamu membaca postingan ini, tolong jelaskan ke pemirsa pembaca blog-ku sekalian kenapa poin ini tidak terealisasi. Huhuhuhuhu.

15. Magang/KP
Status: Nggak berhasil :(
Intinya sih gue mager ninggalin Bandung saat libur dan gue ter-occupied sama hal-hal lain. Jadilah gue baru magang setelah lulus, which is tetep statusnya berarti nggak berhasil karena harusnya sebelum lulus.

16. Ke Bandung Carnival Land
Status: Nggak berhasil :(
Liat alasan no. 14. MAS PACAR MANA MAS PACAR??

17. Naik kereta sama pacar
Status: Berhasil :(
Lho, katanya berhasil, kok sedih? Nah, gue ceritakan sedikit yaa..
Jadi bulan September tahun 2015, temen kita, salah satu anak Divisi Musik Genshiken dari jurusan hukum Unpad, waktu itu koma di rumah sakit Jakarta. Akhirnya gue, pacar, dan dua orang temen dari Divisi Musik inisiatif jenguk dari Bandung, naik kereta karena waktu itu kebetulan lagi promo ke Jakarta 70k. Kesampean kan? Kesampean sih, tapiiii, besoknya temen gue yang koma itu dipanggil Yang Maha Kuasa. Jadi cukup sedih juga kalo inget ini. RIP Era, semoga tenang di sana yaa.

TOTAL: 7 DARI 17 HAL YANG INGIN DILAKUKAN SEBELUM LULUS KULIAH YANG BERHASIL DILAKUKAN.
Kurang dari setengah yang tercapai, yang berarti gue kurang berusaha wakakak. Tapi nggak akan sampe sini aja, karena beberapa poin bakal tetep gue kejar kok. Tunggu tanggal mainnya ya! :-D